Prevencija geriau nei gydymas!
„O jūs, kurie patikėjote! Valgykite gėrybes, kuriomis Mes jus apdovanojome, ir dėkokite Allahui, jeigu jūs Jį garbinat.“ (Koranas 2:172)
Visagalis Dievas sukūrė žmogų geriausia forma. Tačiau greitas modernios visuomenės gyvenimo tempas neigiamai veikia mūsų fizinę ir psichinę sveikatą. Mūsų valgymo įpročių pasikeitimai ir dažnas apdoroto, komerciškai paruošto ir chemiškai paveikto maisto naudojimas yra susijęs su daugelio lėtinių ligų plitimu.
Šiame lankstinuke pateikiama trumpa informacija apie kelias maisto, gėrimų ir medicininių sėklų rūšis, bei tam tikrą higienos praktiką, kuri yra minima Korane ir Sunoje (Pranašo Muchamedo, tebūnie jam taika ir Dievo palaima, tradicijoje). Čia aprašyta informacija yra moksliškai pagrįsta, kaip turinti didelę naudą ir šie metodai yra naudojami natūraliam daugelio negalavimų gydymui.
Juodgrūdė (Nigella sativa)
„Juodosiose sėklose yra gydymas nuo visų ligų, išskyrus mirtį“. (Pranašas Muchamedas, tebūnie jam taika ir Dievo palaima, įrašyta Sachych Muslim, nr. 2215)
Pavadinimas: Nigella sativa. Taip pat vadinama: juodosios sėklos, juodasis kuminas, “Baraka” (palaimintos sėklos).
Cheminė sėklų sudėtis: 36-38% aliejaus, baltymų, amino rūgščių, mineralų, alkaloidų, saponinų ir 0,4 – 2,5% eterinių aliejų . Sėklose esantis aliejus, sudarytas daugiausiai iš nesočiųjų riebiųjų rūgščių (linoko ir oleino rūgštys).
Energetinė vertė: 21% baltymų, 35% angliavandenių ir 36% riebalų.
Pagrindinės veikliosios medžiagos: thymoquinone (28% – 57% eterinio aliejaus), dithymoquinone (nigellone), thymohydroquinone ir thymol.
Nauda:
1- Juodosios sėklos gerina imuninės sistemos veiklą; didina atsparumą chroniškoms ligoms, tokioms kaip bakterinės, virusinės, grybelinės ir parazitinės infekcijos, padidėjęs kraujospūdis, aukštas cholesterolio kiekis, kepenų cirozė, alerginė astma, bronchitas, plaučių ligų ir antro tipo diabetas. Jos taip pat laikomos priešuždegiminėmis ir malšinančiomis skausmą.
2- Sėklose esantys aliejai slopina (stabdo) riebalų oksidaciją ir mažina laisvuosius radikalus, todėl tai yra geras antioksidantas.
3- Juodosios sėklos turi priešvėžinių savybių, todėl gali būti kepenų, gaubtinės žarnos, krūtų, inkstų, kraujo, kasos ir prostatos vėžio prevencija. Jos taip pat mažina toksinį chemoterapijos poveikį.
4- Šios sėklos mažina priešmenstruacinio sindromo simptomus ir gerina pieno gamybą (bėgimą) maitinančioms moterims.
5- Juodosios sėklos palengvina esant dujų kaupimuisi žarnyne, viduriavimui, dizenterijai, vidurių užkietėjimui ir hemorojui.
* Pranašas, tebūnie jam taika ir Dievo palaima, naudojo arabišką žodį “šifaa”, kuris reiškia “gydymas”. Šis žodis vartojamas bendrąja prasme, nėra specifiškas, todėl galima daryti išvadą, kad juodgrūdė turi gydomųjų savybių daugumai ligų, stiprina imuninę sistemą, kuri padeda prevencijai ir gydymui.
Vartojimas: juodgrūdė yra saugios, natūralios medicininės sėklos sergantiems, bei sveikiems žmonėms. Prevencinė dienos dozė 2 g per dieną.
Alyvuogių aliejus
„Ir (mes išvedame) medį, kuris išauga iš Sinajaus kalno: jis teikia aliejų ir prieskonį valgantiesiems“. (Koranas 23:20)
Palaimintas alyvmedis buvo paminėtas Biblijoje daugiau nei 100 kartų. Islamo Pranašas, tebūnie jam taika ir Dievo palaima, ir Koranas patvirtino tai.
Medicininiai tyrimai įrodė, kad alyvmedis praturtintas apsauginėmis ir gydančiomis savybėmis, kurios randamos lapuose, sėklose ir aliejuje.
Aliejaus sudėtis: mono nesočiųjų riebalų rūgštys (75% oleino rūgšties, omega 9), riebiosios rūgštys (20% linolo rūgšties, omega 6) ir alfa linoleno rūgštys (5% omega 3).
Nauda:
1- Alyvuogių aliejus didina gerojo cholesterolio ir mažina blogojo cholesterolio kiekį ir gerina trigliceridų apykaitą kraujyje, taip mažindamas širdies ligų, diabeto, aukšto kraujospūdžio, nutukimo, medžiagų apykaitos sutrikimo ir senatvės ligų riziką.
2- Jis turi priešvėžinį poveikį įvairiems organams: krūtims, gimdai, skrandžui, odai, gaubtinei žarnai, plaučiams.
3- Jis gerina riebalų apykaitą ir tulžies sekreciją, nes yra praturtintas polifenoliais, fitosteroliais, chlorofilais ir bioflavonoidais.
4- Jis stabdo senėjimą, turi priešuždegiminį poveikį ir didina organizmo atsparumą, nes jame gausu stipraus antioksidanto vitamino E. Tokiu būdu jo vartojimas slopina aterosklerozę, tulžies pūslės akmenų formavimąsi ir kovoja su laisvaisiais radikalais.
5- Jame gausu vitamino D, kuris veikia profilaktiškai prieš vaikų rachitą ir suaugusiųjų osteoporozę.
6- Jis palaiko sveiką virškinamąjį traktą: mažina opas, gastritą ir vidurių užkietėjimą.
Pastaba. Alyvuogių aliejų galima kaitinti aukštoje temperatūroje, jis neapkarsta bei išlaiko savo gydomąsias savybes. Geriau jį naudoti maisto gaminimo pabaigoje, tačiau norint pasiekti geriausią gydomąjį poveikį alyvuogių aliejų reikėtų naudoti neapdorotą karščiu.
Zamzamo vanduo
„Zamzamo vanduo – tai maistas ir vaistas sergantiems.“ (Pranašas Muchamedas, tebūnie jam taika ir Dievo palaima,perduota Bazzar ir Tabarani)
Zamzamo vandens šulinys yra 20 metrų į rytus nuo Kaabos, Šventojoje Mečetėje, Mekos mieste. Allah jį sukūrė prieš tūkstančius metų, kai dar būdamas vaikas Izmaelis, pranašo Abraomo sūnus, kartu su savo motina Hadžar buvo atgabenti į šią vietą. Kai jiems baigėsi datulių ir vandens atsargos, Allah padarė taip, kad Zamzamo vanduo veržtųsi iš žemės po Izmaelio kojomis. Nuo to laiko šis šulinys nuolat yra stebuklingai pilnas vandens ir niekada neišdžiūsta, nors kiekvienais metais iš jo išsemiama milijonai litrų vandens.
Nauda:
1- Cheminė Zamzamo vandens analizė parodė, kad ištirpusių kietųjų medžiagų kiekis viršija 1000 promilių. JAV maisto ir vaistų komisija vandenį klasifikuoja kaip mineralinį tada, kai ištirpusių kietųjų medžiagų kiekis jame yra bent 250 promilių.
2- Šis vanduo yra gausiai papildytas naudingais natūraliais elementais, mikroelementais, jis yra stipriai natūraliai gazuotas mineralinis vanduo, atitinkantis Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO) standartus, keliamus geriamajam vandeniui.
3- Jis gausus šių mineralų: kalcio (jis reikalingas kaulų, širdies raumens ir nervų stiprinimui), fluorido (reikalingas dantims) ir bikarbonatų, kurie padeda virškinimui.
4- Nustatyta, jog Zamzamo vanduo, priešingai nei kiti šaltiniai, apsaugo šulinio paviršių nuo piktžolių augimo, nes šis vanduo turi antimikrobinių ir priešgrybelinių savybių.
5- Dėl savo šarminės kilmės (pH <7.8 – 8>) Zamzamo vanduo mažina rėmens graužimą, šalina rūgštis ir detoksikuoja ląsteles, neutralizuoja rūgščių perteklių skrandyje.
6- Jis turi platų terapinį poveikį, gali palengvinti ir gydyti reumatą, artritą, raumenų ir sąnarių uždegimą.
7- Dievo dėka, šis palaimintas vanduo turi stiprų gydomąjį poveikį daugeliui neišgydomų ligų. Ir visai nekeista, kad palaimintasis Pranašas, tebūnie jam taika ir Dievo palaima, apie Zamzamo vandenį sakė: „Zamzamo vanduo yra tiems, kurie ketina jį gerti“ (perduota al-Albani-Sahih al-Džamea).
Arak medis (Salvadora Persica)
„Siwak – tai burnos apsivalymas ir Viešpats palankumo siekimas.“ (Pranašas Muchamedas, tebūnie jam taika ir Dievo palaima, perdavė Musnad Achmed, 2307).
Siwak – tai dantų valymas su Arak medžio šakele (Miswak), tradiciškai paplitęs musulmoniškuose kraštuose, sekant Pranašo , tebūnie jam taika ir Dievo palaima, tradiciją. Miswak šakelė gali būti gaunama iš skirtingų medžių šaknų arba šakelių: saldymedžio, palmės, alyvmedžio, taip pat Arak medžio. Būtent Arak medžio šakeles reguliariai naudojo Pranašas Muchamedas, tebūnie jam taika ir Dievo palaima. Mokslininkai sako, kad Arak medžio šakelės pasižymi dideliu medicininiu potencialu ir gydomosiomis savybėmis: antibakterinėmis, priešgrybelinėmis, antivirusinėmis, mažinančiomis apnašas, priešreumatinėmis, mažinančiomis kraujavimą ir veikiančiomis kaip diuretikas.
Cheminė analizė:
1- Trimetilamino ir benzilo izotiocianatas yra antibakteriškai aktyvūs komponentai.
2- Sinigrinas: garstyčių sudedamoji dalis, turinti aštrų kvapą ir skonį, naikinanti bakterijas.
3- Joje yra daug fluorido, sieros, taninų, saponinų, flavonoidų ir sterolių: tai mažina kraujavimą ir stiprina dantenas. Taip pat valo ir balina dantis bei valo balso stygas.
4- Kalcis ir chloridas, išsiskiriantys į seiles, mažina akmenų susidarymą ir apsaugo nuo gedimų.
5- Silicio oksidas: pašalina blogą kvapą.
Moksliniai tyrimai:
1- Dr. M. Khatak et.al. (2010) aprašo farmacines ir medicinines Arak medžio savybes: šaknų, šakų ir lapų.
2- Al-Otaibi et.al (2003-2004) ir Sofrata A.et.al (2011) įrodė Miswak ekstrakto antimikrobines savybes, kurios yra naudingos gydant ir užkertant kelią parodontozei.
3- Miswak yra daug efektyvesnis nei paprastas dantų šepetėlis, nes jame esantis chlorheksidino gliukonatas mažina apnašas ir dantenų uždegimą (J.Contemp.Dent.Pract.2002 Aug.15,3).
4- Wu CD, Darout IA, Skaug N. iš Ilinojaus universiteto (2001) rekomendavo kramtyti amžinus natūralius dantų šepetėlius, tokius kaip Miswak, tam kad apsaugoti burną nuo kriogeninių ir periodontopatinių bakterijų. Sausa miswak šakelė turi būti suminkštinta prieš naudojant (pamirkant šiltam vandenyje keletą minučių). Panaudoti šereliai turi būti nukirpti ir nebenaudojami dėl higieninių priežasčių.
Medus
„Ir įteigė Viešpats tavo bitei: „Įsikurk sau namus kalnuose ir medžiuose, ir statiniuose; paskui maitinkis visokiais vaisiais ir skraidyk savo Viešpaties keliais, kurie tau prieinami.“ Išteka iš pilvelių joms įvairiaspalvis gėrimas, kuriame vaistai žmonėms. Iš tiesų tai – ženklas žmonėms, kurie susimąsto!“ (Koranas 16:68,69)
Šiuolaikiniai moksliniai tyrimai įrodė, kad šis „gėrimas“, kurį bitės pagamina, randamas ne tik meduje, bet taip pat vaške, bičių nuoduose, bičių pikyje bei pienelyje. Visi šie produktai yra labai maistingi, turi gydomąjį ir apsauginį poveikį, kuris suaktyvina imuninę sistemą, patvirtindamas jų gydomąsias savybes, minimas Korano ištraukoje.
Nauda:
1- Meduje yra gausu mineralų, vitaminų, amino rūgščių, hormonų ir fermentų.
2- Tikras medus yra sudarytas iš gliukozės (pagrindinio smegenų maisto) ir fruktozės, kurie yra lengvai skaidomi.
3- Medus, atskiestas vandeniu (1-10%), padeda sumažinti homocisteino (vieno iš pagrindinių širdies ligų sukėlėjų) lygį, stimuliuoja skrandžio sulčių susidarymą, apsaugo nuo lipidų oksidacijos ir inkstų akmenų susidarymo.
4- Jame gausu frukto-oligosacharozės, kuri padeda išlaikyti sveiką virškinamąjį traktą.
5- Jis turi gydomąjį poveikį gleivinės audiniams, po gydymo radioterapija. Jis taip pat padeda gydant skrandžio ir gaubtosios žarnos opą.
6- Jis yra stiprus antioksidantas ir kovoja su senėjimu.
7- Jis turi antivirusinių ir antibakterinių savybių, dėl kurių medus gydo žaizdas, randus, nudegimus, spuogus ir pleiskanas.
8- Jis skatina šlapimo rūgšties išsiskyrimą, kuris stabdo šlapimo kristalų susidarymą, įtakojantį podagros atsiradimą.
9- Jis apsaugo nuo kepenų cirozės.
10- Bičių pienelis yra efektyvus gydant nevaisingumą.
Datulės
„Šeima, kuri turės datulių, niekada nebus alkana“. (Pranašas Muchamedas, tebūnie jam taika ir Dievo palaima, perduota Muslim).
Datulėse yra svarbiausių vitaminų ir maistinių medžiagų, pakankamų sveikai dietai.
Nauda:
1- Datulėse gausu monosacharidų (paprasčiausio cukraus), kurie yra lengvai virškinami ir akimirksniu atgaivina kūną; būtent dėl to jos yra Pranašo, tebūnie jam taika ir Dievo palaima, rekomenduojamos vartoti nutraukiant pasninkavimą per Ramadaną.
2- Jose yra gausu vitaminų A, B1, B2, B3 ir B6. Vitaminas B6 apsaugo nuo hormonų disbalanso, o vitaminų B kompleksas stiprina nervų sistemą ir gerina smegenų veiklą.
3- Jose gausu skaidulų; jos žinomos kaip laisvinančios vidurius ir detoksikuojančios.
4- Datulės padeda sunormalizuoti kepenų fermentus.
5- Jose gausu antioksidantų, tokių kaip beta karotinas, liutenas ir zeaksantinas. Antioksidantams būdinga apsaugoti organizmo ląsteles nuo laisvųjų deguonies radikalų, kurie sukelia ligas. Jie taip pat saugoja nuo keleto rūšių vėžio.
6- Vandenyje išmirkytos datulės mažina lipidų oksidaciją.
7- Jose gausu mineralų; geležies, kalcio, mangano, vario, magnio ir kalio, taip pat jos padeda gydyti mažakraujystę. Kalis yra svarbus elementas ląstelių ir organizmo skysčiams, kurie padeda kontroliuoti širdies ritmą ir kraujo spaudimą, todėl datulių valgymas siūlomas kovojant su širdies smūgio rizika ir kraujagyslių ligomis. Magnis atpalaiduoja raumenis ir gerina nuotaiką, saugo nuo depresijos. Fosforas gerina smegenų ląstelių aktyvumą.
8- Datulėse yra 23 amino rūgščių rūšys, todėl jos yra idealus maistas atletams. Triptofanas yra svarbi amino rūgštis, kuri pagerina serotonino sekreciją, kuris reguliuoja nuotaikos svyravimus. Nikotino rūgštis padeda virškinimui, turi detoksikacinių savybių, padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje, palengvina viduriavimą.
9- Šviežios, prinokusios datulės yra idealios maitinančioms moterims bei gimdyvėms. Jos skatina oksitocino hormono gaminimąsi – būtino gimdos susitraukimams.
Po stebuklingo Jėzaus gimimo Nekaltoji Marija buvo įkvėpta valgyti datules, apie tai rašoma šiose eilutėse:
„Ir pakratyk virš savo galvos palmės kamieną, ji numes tau šviežių, išnokusių vaisių. Valgyk ir gerk, ir suvilgyk akis (būk patenkinta).”(Koranas 19:25,26)
Pilno grūdo miežiai
„At-talbina ramina pacientų širdį ir sumažina jų sielvartą“. (Pranašas Muchamedas, tebūnie jam taika ir Dievo palaima, perdavė Al-Bukchari).
„Aš prisiekiu tuo, kuris laiko mano sielą (t.y. Allah), kad at-talbina valo skrandį taip, kaip kiekvienas iš jūsų prausia purvą nuo veido.“ (Pranašas Muchamedas, tebūnie jam taika ir Dievo palaima, perdavė Ibn Chanbal).
At-talbina yra sriuba savo konsistencija panaši į pieną, pagamintą iš pilno grūdo miežių miltų. Miežiuose, gausiausiai iš visų grūdų, yra gliukano, maisto chemikai pilno grūdo miežius laiko vienais naudingiausių ir sveikiausių produktų. Jų sėlenuose gausu oligosacharidų ląstelienos, kuri yra atsakinga už daugelio ligų gydymą ir prevenciją: cholesterolį, antro tipo diabetą, aukštą kraujospūdį, kepenų cirozę, inkstų nepakankamumą, vėžį ir DNR metilanizaciją.
Pranašas Muchamedas, tebūnie jam taika ir Dievo palaima, nurodė vartoti pilno grūdo miežių sriubą at-talbina prieš 1400 metų dėl didelio teigiamo poveikio.
Nauda:
1- At-talbina ramina ir stiprina širdį. Tačiau tik 2005 metų gruodžio mėnesį Amerikos mokslininkai oficialiai patvirtino, kad pilno grūdo miežiai yra idealus gliukano šaltinis mažo riebumo dietai, rekomenduojama dozė 3 mg per dieną (tiek jo yra pusėje puodelio grūdų). Toks kiekis sumažina širdies ligų riziką 27%.
2- Pranašas, tebūnie jam taika ir Dievo palaima, siūlė valgyti at-talbina sriubą tiems, kurie kenčia nuo sielvarto. Pilno grūdo miežiai padeda pagerinti pacientų nuotaiką, nes juose gausu pagrindinių maistingųjų medžiagų (vitamino B1 ir B6, mineralų, antioksidantų ir 23 amino rūgščių), kurios stimuliuoja cheminius pokyčius ir padidina nuotaikos neurotransmiterių kiekį (serotonino, norepinefrino ir dopamino).
3- At-talbina sriuba yra nekaloringa, lengvai virškinamas maistas, todėl ji yra labai tinkama pacientams, kuriems skirta griežta dieta, nes ji aprūpina organizmą lėtai išsiskiriančia energija ir saugo nuo staigaus cukraus kiekio kraujyje padidėjimo.
4- At-talbina sriuba taip pat valo skrandį, nes aprūpina organizmą tirpiu gliukanu ir netirpiomis sėlenomis, kurios gerina virškinamojo trakto būklę.
Šiuolaikiniai moksliniai ir empiriniai tyrimai nesenai nustatė šiuos mokslinius faktus.
Paruošė:Tarptautinė mokslinių ženklų Korane ir Sunoje komisija
Vertė: Kamar
Redagavo: Vilma
Čia galite parsisiųsti lankstnuką „Prevencija geriau nei gydymas!” 1 dalis ir 2 dalis
International Commission of Scientific Signs in the Qur’an and Sunnah
Woman’s Commission (Moterų komisija)
el.paštas/e-mail: wjeddah@eajaz.org
Int.psl./website www.eajaz.org
- 16 gruodžio, 2015
- Komentuoti neleidžiama